Monet ovat tehneet ekotallaaja-testin. Pakkohan se oli munkin käydä kokeilemassa. Kesänlapsi haastoi esittelemään tulokset. Selityksiä seuraa. Mutta piristykseksi kuvassa hevosenkakassa elävä sininen sieni pihaltamme.

2945217504_23b30c9a1f.jpg

Jos kaikki kuluttaisivat kuten minä tarvittaisiin 1,7 maapalloa. Jotain pitäisi siis nipistää pois. Kulutukseni jakautuu:

Asuminen: 14 %
Liikkuminen: 16 %
Ravinto: 14 %
Tavarat, palvelut ja harrastukset: 14 %
Muut: 42 %

Asumme vanhassa omakotitalossa, jonka lämmitetty pinta-ala on onneksi varsin pieni. Toistaiseksi lämmitämme pääasiassa sähköllä, mutta yritämme käyttää puuhellaa ja -uunia useita kertoja viikossa. Välillä vaan ei jaksa hakea puita. Kierrätän kaiken mahdollisen. Harmittaa, ettei muovinkierrätystä ole.

Talomme sijaitsee maalla n. 6 km kunnan keskustasta. Julkista liikennettä ei käytänössä ole eli auto on välttämättömyys, sillä aina ei töihin pääse pyörällä. Yritän kyllä pyöräillä mahdollisimman usein. Joskus on myös kiva matkustella laivalla tai lentokoneella. Ja välillä täytyy lähteä autolla katsomaan kavereita, ettei muutu kylähulluksi keskellä metsää.

Syön vegaanista ruokaa, mikä vähentää kulutustani huomattavasti. Ja ostan aina luomua, kun sitä on tarjolla. Pesuaineet ovat aina ekoversioita, joita haen luomukaupasta kerran kuussa.

Tavaroita ostan kohtuullisen vähän, lankaa luullaksen paljon. Palveluita käytän aika vähän. Lehtiä tulee myös ostettua. Kirjojen ostoa täytyy rajoittaa, koska kirjahylly ei vedä enempää. Jos asuisin kauppojen lähellä ostaisin varmaan enemmän.

Melkein puolet kulutuksestani on tuo muut, joka lisätään kaikille suomalaisille teolliuuden yms. kulutuksen vuoksi. Paljon ei tuon lisäksi voisikaan kuluttaa, jotta maapallon rajat eivät ylittyisi.

Jos haluaisin tehdä ekoteon muuttaisin kaupunkiin pieneen asuntoon ja luopuisin autosta.